Television osto-opas 2020

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia
  • Artikkelin kategoria:Oppaat

Tästä oppaasta löydät vinkkejä ja ohjeita TV:n ostamiseen. Uuden television ostaminen vuonna 2020 voi olla yllättävänkin sekavaa. Kaikennäköisiä termejä tulee vastaan esim. UHD, FULL HD, QLED, OLED, LED. Löytyy myös Smart– ja Android-TV:tä sekä näiden termien päälle vielä 4K ja jopa 8K merkinnät. Esim. Samsung QE65Q800TAT 65″ 8K Ultra HD LED. Oppaasta löydät kaikki termit selitettyinä!

Minkä kokoinen televisio?

Uutta TV:tä ostaessa kannattaa ihan ensimmäiseksi lähteä miettimään, minkä kokoisen TV:n tarvitsee ja haluaa. TV:n koko korreloituu hintaan, mitä isompi, sitä kalliimpi. Hyvä katseluetäisyys varmistaa sen, että kuva on selvää eikä pikselöidy liian läheltä katsoessa. Liian kaukaa katsoessa kuvan tarkkuus katoaa. Sopivan näytön koon voi laskea näytön tarkkuuden ja lävistäjän pituuden avulla. Näytön koot ilmoitetaan yleisesti tuumissa ja yksi tuuma on 2,54 senttimetriä.

UHD eli Ultra HD

  • 45″ = noin 1,4 m katseluetäisyys
  • 55″ = noin 1,7 m katseluetäisyys
  • 65″ = noin 2,0 m katseluetäisyys

FULL HD

  • 45″ = noin 1,8 m katseluetäisyys
  • 55″ = noin 2,2 m katseluetäisyys
  • 65″ = noin 2,6 m katseluetäisyys

Katseluetäisyydet on laskettu näillä kaavoilla Full HD -TV: ruudun lävistäjä metreinä x 1,6 = sopiva katseluetäisyys ja Ultra HD -televisio: ruudun lävistäjä metreinä x 1,2 = sopiva katseluetäisyys. Eli esimerkkinä, jos olisit ostamassa LG 65″ UM7400 4K UHD Smart TV 65UM7400-TV:tä, olisi sopiva katseluetäisyys n. 2,0m.

Näytön valinta OLED, QLED VAI LED?

OLED, QLED ja LED ovat ledejä, jotka valaisevat TV:tä, jokainen omalla tavallaan. LED eli Light Emitting Diode, suomeksi ”hohtodiodi”. LED-televisioissa on siis LCD-näyttö (nestekidenäyttö), joka on näillä ”hohtodiodeilla” valaistu. LCD-näyttö LED-teknologialla tuo korkean kuvanlaadun, sekä vie vähemmän virtaa kuin LCD-näyttö ilman kyseistä teknologiaa.

OLED eli Organic Light Emitting Diode. OLED-näytön toiminta perustuu orgaaniseen aineeseen, joka toimii samalla tavalla kuin ”hohtodiodi”. Yksi OLED on yhden pikselin kokoinen, tämän ansiosta jokainen yksittäinen pikseli pystytään valaisemaan led-valolla. OLED-näytössä ledillä valaistu pikseli voidaan siis sammuttaa täysin, joka tekee mustasta oikeasti mustaa. Kyseisissä näytöissä ei ole myös tämän takia tarvetta taustavalolle, joka mahdollistaa hyvinkin ohuet näytöt, sekä vielä alemman virran viennin kuin LED-näytöissä. Pelaamiseen OLED-näytöt eivät ainakaan vielä ole paras valinta, koska viive on ainakin hiukan suurempi kuin nopeimmissa pelinäytöissä. Televisioon tämä on kuitenkin paras valinta ja tietenkin nostaa myös eniten hintalappua ylös.

OLED

Sitten vielä QLED näiden kaikkien muiden termien sekaan. QLED eli Quantum dot Light Emitting Diode, suomeksi kvanttipistenäyttö, joka on Samsungin kehittämä näyttö. Kvanttipistenäytöissä on valoa heijastava tekniikka. QLED-näytöissä on nestekidenäyttö, kuten LED-näytöissä, erona on vain se, että siihen on lisätty Quantum Dot -kerros, joka yhdistetään siniseen LED-valoon. Tämän ansiosta saadaan tuotettua suurta kirkkautta ja laaja värimaailma.

Qled

Yhteenveto

LED-televisiot ovat näistä kaikista halvin vaihtoehto, kuvanlaatu ei kuitenkaan yllä samalla tasolle kuin OLED ja QLED -televisioissa. QLED-televisiossa taas on hyvä kuvankirkkaus ja laaja värimaailma. OLED:ssa taas täydellisen mustat värit sekä kontrastit. Molemmilla on omat vahvuutensa, QLED on kirkkauden ansiosta parempi päivänvalossa katsottaessa ja OLED taas pimeässä korkean konstrastin ansiosta. LED on siis halvin, QLED välimaastossa ja OLED yleisesti kallein. Henkilökohtaisesti itse valitsisin ehdottomasti OLED-TV:n, koska se on uudempaa tekniikkaa ja QLED:ssa on edelleen LCD-paneeli, johon on vain lisätty Quantum-dot-kerros. Kaiken lisäksi Samsungikin on lopettamassa kokonaan LCD-paneelien valmistuksen ja siirtymässä Quantum Dot -teknologiaa hyödyntävien OLED-paneeleiden tekoon.

Näytön tarkkuus 4K, 8K, UHD, HDR JA FULL HD

Tästä muutama termi ja lyhenne lisää jo aikasempaan ”termiviidakkoon”. Selvitetään mitä nämä tarkoittavat TV:n merkin perässä.

4K ja UHD eli Ultra HD tarkoittavat melkein samaa asiaa. Esim. FULL HD TV:ssä resoluutio on 1920×1080 pikseliä ja 4K tarkoittaa 4096×2160 pikseliä, eli siis neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin perus FULL HD:ssa. UHD näytön tarkkuus on vähintään 3840×2160 pikseliä ja sitä kutsutaan 4K-tarkkuudeksi, vaikka 4K-tarkkuus on oikeasti tuo 4096×2160 pikseliä. UHD:ssa on kuitenkin neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin FULL HD:ssa, joten tästä syystä sitä kutsutaan 4K-tarkkuudeksi TV:issä.

Termejä käytetäänkin usein päällekkäin, esimerkkinä tämä TV ProCaster 55UNB820H 55″ 4K Ultra HD Smart LED -televisio. Kyseisessä TV:ssä on resoluutio: 3840 x 2160 Ultra HD. 4K tarkoittaa siis, että kuvan leveys on noin 4000 pikseliä ja 8K:ssa 8000 pikseliä. 8K kuuluu myös Ultra HD-luokkaan. Lyhyesti selitettynä, mitä enemmän pikseleitä, sitä parempi resoluutio eli tarkempi kuva.

HDR eli High Dymanic Range, suomeksi suuri dynaaminen alue. Suurimmasta osasta uusista televisioista löytyy HDR-tekniikka. Tällä saadaan tuotettua kuvalle suurempi kontrasti, jonka avulla musta ja valkoinen sävy erottuvat paremmin toisistaan. Tarkkuuden parannuksen lisäksi HDR tarjoaa suuremman väriskaalan ja entistä paremman kuvanlaadun. HDR toimii myös monissa peleissä sekä PS4 ja Xbox one tukevat tätä tekniikkaa. Joidenkin mielestä HDR tuo jopa suuremman parannuksen kuin 4K. Alla hyvä videoesimerkki HDR:än vaikutuksesta.

HDR

Smart TV

Mikä ihmeen älytelkkari? Älytelevisio on niin sanotusti ”älykkäitä” teknologioita sisältävä televisio. Smart TV saadaan liitettyä WiFi-verkkoon tai kaapelilla reitittimeen. Televisiolla pystyy surffata verkossa tai suoratoistaa eri sovelluksia kuten esim. Netflix, HBO Nordic, ViaPlay ja Youtube -sovelluksia, vaihtoehtoja löytyy enemmänkin. Tietty osa sovelluksista löytyy esiasennettuna ja muut haluamasi sovellukset pystyt lataa sovelluskirjastosta.

ANDROID TV

Android on käyttöjärjestelmä älytelevisiossa. Eri televisiovalmistajat käyttävät eri käyttöjärjestelmiä televisioissaan. Esim. Sony ja Philips käyttävät Androidia, Samsungista löytyy Tizen ja LG:sta webOS-järjestelmä.

Liitännät

HDMI on ehdottomasti tärkein kaapeli, ainakin heti virtakaapelin jälkeen. Muista katsoa, että HDMI-paikkoja on tarpeeksi laitteisiin joita omistat, esim. pleikkarit ja äänentoistojärjestelmät. Äänijärjestelmiä varten kannattaa myös tarkistaa löytyykö analogista tai optista RCA-liitäntää, riippuen siitä, mitä äänijärjestelmäsi tarvitsee.

Television valinta kaupassa

Kauppa ei ole paras mahdollinen paikka televisioiden vertailulle. Kuten ylempänä mainittiin, että QLED on vähän parempi valoisassa tilassa katsottaessa ja OLED toisinpäin. Kaupassa harvoin on pimeää vaan katossa paahtaa sata kirkasta lamppua sekä värisäädöt voivat olla huonosti säädelty. Useasti kaupassa kontrasti ja kirkkaus on säädetty maksimiin, joka taas kotona saisi kuvan näyttämään epäluonnolliselta.

Uuden television kalibrointi

Uusi TV on hyvä muistaa kalibroida, koska tehdasasetukset ovat yleensä ihan liian voimakkaiksi ja kirkkaiksi säädetty. Kotioloihin nämä asetukset harvoin ovat kovin hyvät. Esim. Gigantti ja Power veloittavat kuvakalibroinnista minimissään 100 euroa. Kuvan asetusten säätämisen voi tehdä itsekkin ja säästää 100 euroa. Netistä löytyy loistavat ohjeet parhaimpien asetusten säätämiseen. Yksi hyvä sivusto tähän tarkoitukseen on RTINGS.com. Sivustoltä löydät haluamasi TV:n parhaaksi todetut kalibrointiasetukset perus TV:n katselusta pelaamiseen tai jos aiot käyttää TV:tä tietokoneen näyttönä.

Tarvitsetko helppiä uuden television valinnassa tai kalibrointiasetusten löytämisessä, säästä 100 euroa ja kysy neuvoja Ruutunopeus Helpistä. Foorumille voi kirjoittaa rekisteröitymättä.

Vastaa